Alue- ja kuntavaalit 2025

Vaaleanvihreäpohjainen graafinen kuva, jonka yläreunassa lukee: 'Luodaan yhdessä puoli miljoonaa perheystävällistä työpaikkaa ja lisätään hyvinvointia'. Kuvan keskellä on piirros kaupunkiympäristöstä, jossa näkyy rakennuksia, tie ja leikkipuisto. Ihmisiä on kokoontunut keskustelemaan, ja yksi hahmo sanoo puhekuplassa: 'Ollaan perheystävällisiä!'. Alareunassa näkyy Väestöliiton logo ja slogan 'Koska tarvitsemme toisiamme'. Oikeassa alakulmassa on teksti 'Alue- ja kuntavaalit 2025'.

Alue- ja kuntavaalit 2025 | Väestöliiton evästykset ehdokkaille 

Perheystävällisyys työpaikoilla on avain kestävään hyvinvointiin ja työssä menestymiseen. Ne työpaikat saavat parhaat osaajat, jotka panostavat työntekijöiden hyvinvointiin ja mahdollistavat työn ja muun elämän yhteen sovittamisen.

Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavat asukkaidensa hyvinvoinnista, elinvoiman kehittämisestä ja palveluiden tarjoamisesta. Päättäjien tulee kuitenkin johtaa myös kunnan tai hyvinvointialueen henkilöstöpolitiikkaa esimerkiksi strategian avulla. Se on tärkeää sekä talouden, laadukkaiden palveluiden että asukkaiden hyvinvoinnin kannalta.

Hyvistä työntekijöistä on huutava pula. Perheystävällisyys on keskeinen tekijä, joka vaikuttaa työhyvinvointiin ja vetovoimaan. Investoimalla perheystävällisiin työpaikkoihin ja palveluihin varmistetaan kestävä talous, väestönkasvu ja vahva tulevaisuus.

HAASTETAAN PERHEYSTÄVÄLLISYYTEEN! 

  • Haasta kuntasi, hyvinvointialueesi ja alueesi yritykset rakentamaan perheystävällisyyttä työyhteisöissä.
    Työn ja perheen joustava yhteensovittaminen luo toimivaa arkea ja tukee ihmisten hyvinvointia. Se lisää työhyvinvointia, parantaa työn tuottavuutta ja vähentää sairauspoissaoloja. Perheystävällisyys lisää myös työnantajien vetovoimaa ja sitouttaa työntekijöitä. Perheystävällisellä työpaikalla otetaan asenteissa, johtamisessa ja työpaikan käytännöissä huomioon ihmisten erilaiset elämäntilanteet.

NÄYTETÄÄN MALLIA JA LUODAAN PUOLI MILJOONAA PERHEYSTÄVÄLLISTÄ TYÖPAIKKAA!

  • Näytä omassa kunnassasi ja hyvinvointialueellasi mallia: Olemme perheystävällinen työpaikka!
    Hyödyt hyvinvointialueille ja kunnille: vähentää sairaspoissaoloja ja väliaikaisen työvoiman tarvetta. Mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen takia Suomessa menetettiin lähes kuusi miljoonaa työpäivää vuonna 2023. Menetettyjen päivien kustannus oli laskutavasta riippuen vähintään miljardi euroa.

Perheystävällisyys Väestöliiton toiminnassa:

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelma sopii kehittämistyön tueksi eri toimialoille ja erikokoisille organisaatioille. Perheystävällisyys koskee elämänkaaren eri vaiheita.

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -tunnus voidaan myöntää työpaikalle, joka täyttää perheystävällisyyden kriteerit. Tunnus kertoo työnantajan sosiaalisesta vastuullisuudesta sekä sitoutumisesta perheystävällisyyden toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Väestöliiton Ruuhkavuodet 2 -hankkeessa (2024–2026) etsitään ratkaisuja työnteon ja iäkkäästä läheisestä huolenpidon yhteensovittamiseen erilaisissa työtehtävissä ja työyhteisöissä. Tutkimus- ja kehittämishankkeen päärahoittajana on Työsuojelurahasto.

Tasa-arvo ja isät. Tutkimus- ja kehittämishankkeen loppuraportti 2021, Väestöliitto: Tasa-arvo tahdon asiana. Perhe- ja isäystävällistä työkulttuuria rakentamassa.

MITÄ MUUTA VOIT TEHDÄ PERHEYSTÄVÄLLISYYDEN PUOLESTA KUNTA- JA ALUEVAALEISSA?

RAKENNETAAN JA VAHVISTETAAN HYVINVOINTIA JA ELINVOIMAA PERHEMYÖNTEISYYDEN KAUTTA! 

  • Vahvista kunnassasi ja hyvinvointialueellasi perheiden, lasten ja nuorten pärjäämistä. Varmista, että kunnassasi ja hyvinvointialueellasi on perheille tarvittavat palvelut.
    Perheet ovat kuntasi ja hyvinvointialueesi elinehto. Perheet ovat erilaisia, arvokkaita ja monimuotoisia ja niihin kuuluvat myös iäkkäät. Omaiset ja läheiset kantavat hoivavastuuta lapsista ikäihmisiin. Huomiota on kiinnitettävä myös maahan muuttaneiden perheiden ja nuorten osallisuuden vahvistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelu tarjoaa asiantuntevaa maksutonta neuvontaa, vertaistukea ja luotettavaa tietoa ihmisille elämän eri vaiheissa. Apuna ja tukena ovat eri järjestöjen koulutetut asiantuntijat ja vapaaehtoiset.
Väestöliiton Väestöntutkimuslaitostuottaa kaikille avointa tutkimustietoa syntyvyydestä, perheiden ja parien hyvinvoinnista sekä ikääntymisestä.

PALVELLAAN PERHEITÄ! 

  • Rakenna kuntasi, hyvinvointialueesi ja alueellasi toimivien järjestöjen palvelut niin, että ne vastaavat perheiden tarpeita. Varhaiskasvatus-, koulutus- ja vapaa-ajan palvelut sekä hyvinvointialueiden lasten, nuorten, perheiden ja ikäihmisten palvelut ovat olennainen osa perhemyönteisen yhteiskunnan rakentamista. Järjestöt edistävät osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä laaja-alaisesti sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Järjestöt tarjoavat muun muassa matalan kynnyksen tukea perheille, pareille ja nuorillekasvotusten ja verkossa. 

Väestöliiton Perhepulma-palvelu tarjoaa maksutonta ammatillista keskustelutukea ja neuvontaa lasta odottaville sekä perheille, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia tai nuoria. Perhepulma auttaa valtakunnallisesti, nopeasti ja matalalla kynnyksellä puhelimitse, chatissa sekä vastaanotoilla.

TUETAAN NUORIA! 

  • Tue alueesi oppilaitoksissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa nuorten turvallista kasvua ja heidän polkuaan omannäköiseen elämään ja tulevaisuuteen.
    Hyvinvointia tukevat kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus oppilaitoksissa, mukaan lukien hedelmällisyystietoisuuden vahvistaminen. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille sekä yhdenvertaiset seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat tärkeä osa nuorten omannäköisen elämän rakentumista.

Väestöliiton maksuton seksuaalineuvonta tarjoaa tietoa ja tukea alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.  
Väestöliiton asiantuntijan maksuton päivystyschat, ajanvarauschat sekä verkkokurssit tukevat alle 29-vuotiaita nuoria aikuisia parisuhteissa ja seksuaalisessa hyvinvoinnissa.  
Väestöliiton Poikien Puhelin palvelee alle 20-vuotiaita poikia ja nuoria miehiä ilmaisnumerossa 0800 94884 sekä chatissa.

EDISTETÄÄN KOTOUTUMISTA!

  • Haasta kuntasi huomioimaan maahan muuttaneiden työelämäosallisuus. Työllistyminen edistää kotoutumista. Ilman työtä maahan muuttanut on altis köyhyydelle, hänen sosiaaliset verkostonsa voivat jäädä ohuiksi ja kielitaitoa on vaikea saavuttaa. Myös psyykkinen hyvinvointi heikkenee. Useimmat maahan muuttaneet (80 %) ovat työikäisiä.

Väestöliitto tukee Suomeen muuttaneiden kotoutumista. Työn ytimessä ovat osallisuus ja työllistyminen.  
Väestöliiton Womento-mentorointi on tavoitteellista työuramentorointia Suomeen muuttaneille korkeakoulutetuille naisille. 
Väestöliiton TASE-hanke syventää sekä kotoutujien että maahan muuttavien kanssa työskentelevien ammattilaisten tasa-arvo- ja seksuaalioikeustietoutta.

 

Perhebarometrit, Väestöliitto:

Väestöliiton matalan kynnyksen palvelut perheille sekä nuorille ja nuorille aikuisille.