Digitaalinen hyvinvointi

Tutkimme ja edistämme digitaalista hyvinvointia luomalla uusimpaan tutkimukseen perustuvia digitaalisen teknologian käyttöä koskevia suosituksia yhteistyössä päättäjien ja sidosryhmien kanssa. Digitaalisella hyvinvoinnilla tarkoitamme yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointia digitalisoituvassa arjessa. 

Tarve digitalisaatiota ja sen hyvinvointivaikutuksia koskevalle tiedolle ja normien muutokselle on suurta, sillä digitalisaatio on kiihdyttänyt monia nyky-yhteiskunnan haasteita, kuten. mielenterveysongelmia, yhteisöjen pirstaloitumista ja polarisaatiota.

Tutkimuksemme tuottavat tietoa digitaalisen teknologian vaikutuksista sosiaalisiin suhteisiin (ml. parisuhteet, perheet ja ystävät) ja sosiaalisiin verkostoihin eri elämänvaiheissa. Keräämme ja analysoimme suomalaisia aineistoja ja kokoamme laajasti kansainvälistä tutkimusta. Tutkimuspohjan lisäksi kokoamme muuta taustatietoa, kuten kotimaisia ja kansainvälisiä aloitteita ja toimenpiteitä, jotka tähtäävät digihaittojen vähentämiseen. Kansainvälisessä keskustelussa korostuu tällä hetkellä lapset ja nuoret. Pyrkimyksenämme on tuottaa tutkimuspohjaisia suosituksia myös muihin elämänvaiheisiin.

Näiden tietojen pohjalta luomme kansallisia suosituksia koskien digitaalisten medioiden käyttöä eri elämänvaiheissa. Teemme yhteistyötä mm. Aivoliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, mikä täydentää näkökulmaamme ja tukee kestävämpää normien muutosta. Aivoliitto on jo luonut aivoergonomian näkökulmasta suositusrungon, jota he parhaillaan pilotoivat eri puolilla Suomea. Meidän työmme täydentää suosituksia ihmissuhteiden ja yhteisöjen näkökulmasta.


Lue lisää Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja digitaalinen hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa -kokonaisuudesta NetResilience-konsortion verkkosivuilta.

Olemme aiemmin toteuttaneet myös Digitaalinen hyvinvointi perheissä -hankkeen, joka selvitti digitaalisen murroksen vaikutuksia läheisiin ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Elokuussa 2020 loppunut hanke oli osa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa.


Julkaisuja

Tammisalo, K. (2024). Digitaalinen teknologia ja perhesuhteet: enemmän vai vähemmän vuorovaikutusta? Lectio Praecursoria. Psykologia 4-6/2024.

Tammisalo, K., Danielsbacka, M., Tanskanen, A.O. & Arpino, B. (2024). Social media contact with family members and happiness in younger and older adults. Computers in Human Behavior, 153. https://doi.org/10.1016/j.chb.2023.108103

Tammisalo, K. (2023). Connecting and Disconnecting: Information and Communication Technology in Family Relationships. Väitöskirja. Turun yliopisto. https://www.utupub.fi/handle/10024/175931


Lisätietoja

Erikoistutkija Kristiina Tammisalo
etunimi.sukunimi@vaestoliitto.fi