FinNät – Sosiaaliset verkostot ikääntyessä

FinNät-hankkeessa tutkitaan sosiaalisten verkostojen muodostumista Suomen ikääntyvässä väestössä. Hankkeessa analysoidaan sukulaisverkostoja ja perhesukupolvien välistä vuorovaikutusta keskittyen kielieroihin, sukulaisten asemaan ja epävirallisen avun antamiseen.

Muutokset väestörakenteessa vaikuttavat muun muassa sukulaisten määrään. Perheverkostojen odotetaankin sekä supistuvan että vanhenevan pidemmän eliniän ja alhaisen syntyvyyden vuoksi. Kehitys haastaa yhteiskuntaa ja herättää kysymyksen siitä, mitkä väestöryhmät kokevat suurimmat muutokset sekä missä määrin ystävät, palvelut tai digitaalinen viestintä voivat korvata perheverkostojen kaventumisen.

Sosiaaliset verkostot ovat terveyden, onnellisuuden ja aktiivisen ikääntymisen kulmakivi. Ne tarjoavat muun muassa tukea, osallisuutta ja resursseja. Sosiaaliset suhteet voivat olla myös kuormittavia, erityisesti jos niihin liittyy merkittäviä hoivavastuita tai taloudellisia velvollisuuksia ja jos muita kannattelevia suhteita ei ole.

Ruotsinkielisillä suomalaisilla on hieman korkeampi syntyvyys ja pienempi kuolleisuus sekä myönteisempi eliniänodote verrattuna suomenkieliseen valtaväestöön. Tämä selittyy osittain korkeammalla koulutus- ja tulotasolla ja paremmalla koetulla terveydentilalla, mutta myös kulttuuriset piirteet näyttävät vaikuttavan asiaan. Aiemmissa tutkimuksissa on selvitetty yksilöllisen sosiaalisen pääoman ja terveyden välistä suhdetta ruotsin- ja suomenkielisten suomalaisten keskuudessa. FinNät-hankkeessa tutkitaan näiden ryhmien laajempia sosiaalisia verkostoja.

Hankkeessa keskitytään

Sukulaisverkostoihin Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

  • Kansallisen rekisteriaineiston avulla selvitetään sukulaisverkostojen kokoa, rakennetta ja tulevaisuutta Suomessa.

50 vuotta täyttäneiden sukulaisverkostoihin Suomessa

  • Tutkimuksessa kerätään ja analysoidaan tietoja 50 vuotta täyttäneiden suomalaisten itse raportoiduista sosiaalisista verkostoista SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement) Finland -aineiston avulla.

Epäviralliseen tukeen perheelle ja ystäville

  • Tutkimuksessa analysoidaan Sukupolvien ketju -tutkimuksen epävirallisen tuen eri muotojen välisiä eroja ja niiden yhteyttä hyvinvointiin kieliryhmään kuulumisen perusteella.

FinNät-hanketta rahoittaa Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Hankkeessa tehdään yhteistyötä Ageing alone ja NetResilience -hankkeiden kanssa.