Isovanhemmat

Iäkäs mies istuu pöydän ääressä, nojaa käteensä miettelijäänä. Taustalla nuorempi mies lukee sohvalla.

Kaipaatko henkilökohtaista keskusteluapua isovanhemmuuden pulmiin? Väestöliiton Sukupolvien sopu -palvelu toimii etäyhteyksin ja on maksutonta.

Väestöliiton maksuton Sukupolvien sopu -palvelu tarjoaa neuvontaa ja tukea isovanhemmille ja heidän läheisilleen. Autamme, kun sinulla on huolia läheisissä ihmissuhteissa.
Tästä napsauttamalla Palvelut - Väestöliitto.fi (vaestoliitto.fi) pääset tutustumaan isovanhemmille suunnattuun etäkeskusteluapuun, jota käydään Teams-palvelun välityksellä.

”KERRO MULLE!” -opas

Väestöliiton julkaisemassa maksuttomassa Kerro mulle! -oppaassa käsittelemme perheissä ja sukupolvisuhteissa hämmennystä aiheuttavia asioita. Lue opasta täältä.

TIEDOTE KESÄAJALLE 2024
Ajanvaraus Sukupolvien sopu -toiminnan henkilökohtaiseen etäneuvontaan (Teamsin välityksellä) pe 5.7. asti osoitteessa isovanhemmuus@vaestoliitto.fi. Ajanvaraus suljettu 6.7.-28.7. ja aukeaa taas ma 29.7. Kesän aikana varattavat tunnin mittaiset keskusteluajat sijoittuvat elo-syyskuulle. Toiminnossa ei ole puhelinpalvelua.

SYKSY 2024

Väestöliiton ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen webinaarisarja jatkuu syksyllä 2024. Maksuttoman webinaarisarjan tuottavat Merja Smahl ja Isko Kantoluoto Mielenterveyden keskusliitosta sekä Minna Oulasmaa Väestöliiton Sukupolvien sopu-toiminnosta.

Tarkemmat kuvaukset webinaarien sisällöistä sekä ilmoittautuminen Tapahtumakalenteri | MTKL

Webinaarien päivämäärät ovat:

1. to 12.9.2024 klo 14-15.30 ”Ihmissuhteiden merkitys mielen hyvinvoinnille läpi elämänkaaren”

2. to 10.10.2024 klo 14-15.30Tyyntä ja myrskyä sukupolvisuhteissa”

3. to 14.11.2024 klo 14-15.30Tunnetaidot mielenterveyden tukena”

 

Isovanhemmuus haastaa suhteen välisukupolveen

Moni tulee isovanhemmaksi entistä vanhempana, mutta silti varsin hyväkuntoisena. Isovanhemmalla ja lapsenlapsella onkin usein mahdollisuus lukuisiin yhteisiin vuosiin. Isovanhemman on hyvä säilyttää avoin ja uteliaan virkeä mieli lapsenlapsen kanssa. Elämä on muuttunut valtavasti niistä ajoista, kun omat lapset olivat pieniä – saatikka niistä vuosista, kun isovanhempi oli itse taapero. Samalla isovanhempi voi pohtia itse myös sitä, mikä on hänen oma antinsa lapsenlapselleen.

Isovanhemmuus muuttaa myös suhdetta omaan aikuiseen lapseen, ja tätäkin suhdetta on hyvä pohtia.

  • Miten suhtaudun oman lapseni tapaan toimia vanhempana?
  • Haluanko puuttua tai neuvoa liikaa?
  • Pystynkö arvostamaan ja kunnioittamaan hänen vanhemmuuttaan tai hyväksymään hänen erilaiset tapansa kasvattaa lapsiaan?
  • Pystynkö luomaan kahden tasavertaisen aikuisen suhteen välillemme?

Sukupolvien sopu -toiminta tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja tukea, jakaa isovanhempien kokemuksia sekä tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa verkossa. Toimintamme taustalla on sukupolviketjuihin liittyvää tutkimustietoa sekä vankkaa käytännön työn kokemusta. Autamme isovanhempia vahvistamaan itsetuntemustaan, kannustamme sovittelevaan toimintaan sukupolvien välisissä suhteissa sekä parannamme isovanhempien henkistä hyvinvointia ja jaksamista.

Tutustu seuraavilla sivuilla maksuttomiin palveluihin ja verkkosisältöihin, joita löytyy myös selkomukautetussa muodossa. Alasivuille pääset tietokoneella vasemman reunan valikosta (puhelimella yläpalkin valikosta) tai suoraan avaamalla linkit tästä:

 

Sukupolvien sopu -toiminto ei tarjoa juridista neuvontaa eikä osallistu lapsen huoltajuus- ja tapaamisoikeudellisten kysymysten käsittelyyn.