Pitkät avioliitot ennustavat hyvinvointia yli 60-vuotiailla
Tässä Tietovuoto-artikkelissa tarkastelemme, ovatko parisuhdehistoriat yhteydessä hyvinvointiin kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen.
Tässä Tietovuoto-artikkelissa tarkastelemme, ovatko parisuhdehistoriat yhteydessä hyvinvointiin kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen.
Yksi pitkä avioliitto on yleisin länsi- ja pohjoiseurooppalaisten liittohistoriatyyppi, selviää eurooppalaisen ikääntymistutkimuksen Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe (SHARE) elinkaarihaastatteluista. Vaihtelua kuitenkin löytyi.
50+-vuotiaiden parisuhdekulttuuri on murroksessa. Miesten pidentyneen eliniän myötä pitkät liitot ovat yhä pidempiä, mutta samalla parisuhdemarkkinat ovat monipuolistuneet.
Väestöliiton uusi Perhebarometri Vanhenee kuin hyvä viini - Yli 50-vuotiaiden suomalaisten parisuhteet paljastaa, että ensimmäisessä avioliitossaan pysyneet ovat tyytyväisempiä parisuhteisiinsa kuin muut. Barometristä on luettavissa myös, että naiset ovat miehiä tyytymättömämpiä...
Vuonna 2020 covid-19 vaikutti merkittävästi sosiaaliseen elämään ympäri maailmaa. Suomessa suuri osa työssäkäyvistä siirtyi etätöihin kotiin. Se muutti vuorovaikutusta mahdollisen kumppanin kanssa ja vaikutti hyvin usein myös seksuaaliseen haluun.
Suhteiden solmimisen ja ylläpidon perusasioita on oma ja kumppanin seksuaalinen uskollisuus. Melko pieni osa ihmisistä hyväksyy muita seksisuhteita itselleen tai kumppanilleen niin kauan kuin heidän oma suhteensa kestää.
Viimeisten vuosikymmenten aikana sekä erot että uudet liitot ovat yleistyneet ikääntyvän väestön keskuudessa. Ikäihmisten ihastuminen ja eroaminen haastavat normeja seksuaalisuudesta ja parisuhteista, mutta emme vielä tiedä niistä tarpeeksi.
Sini Järnström tarkastelee pro gradu -tutkielmassaan yli 50-vuotiaana solmittujen uusien parisuhteiden vaikutusta perhesidoksiin.
Yli 50-vuotiaiden suomalaisten parisuhteissa ei juuri riidellä, käy ilmi eurooppalaisen ikääntymistutkimuksen SHARE:n Suomen oheiskyselystä.