Sinkut kertovat, osa 2: Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä tulevassa kumppanissa

Edellisessä Tietovuodossa opimme, että luonne on sekä naisille että miehille mahdollisen tulevan kumppanin tärkein ominaisuus. Naisille on lisäksi tärkeää, että arvot mahdollisen kumppanin kanssa ovat yhteensopivat. Ulkonäkö ja toimeentulo ovat naisille suunnilleen yhtä tärkeät ominaisuudet, kun he arvioivat mahdollisia kumppaneitaan. Miehille puolestaan arvot ja ulkonäkö painavat kumppaninvalinnassa suunnilleen yhtä paljon.

Sinkut kertovat -tietovuotosarjan jälkimmäisessä osassa kuvaamme, mitä ominaisuuksia vastaajat olivat lisäksi listanneet avoimiin tekstikenttiin.

348 vastaajaa oli kirjoittanut avoimeen vastauskenttään muita tärkeänä pitämiään ominaisuuksia mahdollisessa kumppanissa. Näistä vastauksista suodatettiin pois kolmetoista ”Ei”-, ”On”- ja ”En osaa sanoa” -vastausta sekä seitsemän vastausta, joissa mainittiin pelkästään edellisessä kysymyksessä listattuja ominaisuuksia (kuten ”luonne”, ”persoona” tai ”arvot”). Näin ollen lopulliseen analyysiin jäi 328 vastausta, jotka analysoitiin laadullista sisällönanalyysia hyödyntäen.

Avoimissa vastauksissa toistuneet ominaisuudet luokiteltiin seitsemään kategoriaan sen perusteella, millaisia asioita niissä painotettiin: 1) luonne, persoonallisuus ja henkiset ominaisuudet, 2) arvot, asenteet ja ajatusmaailma, 3) terveys, hyvinvointi ja elämäntavat, 4) elämäntilanne, 5) tulevaisuuden suunnitelmat, 6) seksuaalisuus ja 7) ulkoiset ominaisuudet. Nämä kategoriat jaettiin sisältöjensä perusteella vielä yhteen tai useampaan alakategoriaan. Kategoriat on kuvattu Taulukossa 1, jossa kuhunkin alakategoriaan on lisätty niiden sisältämien mainintojen kappalemäärät.

Taulukko 1: Tulevassa kumppanissa tärkeinä pidetyt ominaisuudet avointen vastausten perusteella.

Taulukon sisältö avataan tekstissä.

Kumppanilta edellytetään luotettavuutta, huomaavaisuutta ja huumorintajua

Kuten jo edellä kävi ilmi, luonne ja persoona ovat kenties merkittävin tekijä mahdollisen kumppanin sopivuutta arvioitaessa. Luonteen merkitys korostui myös avoimissa vastauksissa, joissa selvästi eniten mainintoja saivat erilaiset luonteen, persoonan tai henkisten ominaisuuksien kuvailut. Luonteenpiirteistä kaikkein useimmin, 98 vastauksessa, mainittiin uskollisuus, rehellisyys tai luotettavuus, joihin viitattiin myös toden puhumisena ja valehtelun välttämisenä.

Toisiksi eniten mainintoja sai huumorintaju, jonka ilmoitti tärkeäksi 59 vastaajaa. Hauskuus on siten olennainen elementti toivotunlaisessa suhteessa. 40 vastauksessa puolestaan viitattiin tavalla tai toisella huomaavaisuuteen, ystävällisyyteen tai kunnioittamiseen, joiden odotettiin kohdistuvan itseen ja/tai muihin ihmisiin. Tähän kategoriaan on sisällytetty myös vastaukset, joissa on mainittu mm. hyvät käytöstavat, oikeudenmukaisuus, huolehtivaisuus, kohteliaisuus, välittäminen, hyväsydämisyys, kiltteys tai tasa-arvoisuus. Kaiken kaikkiaan kumppaninvalinnassa osalle on tärkeää se, kuinka toinen suhtautuu muihin ihmisiin ja kohtelee heitä.

”Huomioon ottavuus, ymmärtämisen halu…” Nainen 41 v

”kuinka kohtelee eläimiä ja muita ihmisiä” Nainen 31 v

”Osaa arvostaa minua, osoittaa välittävänsä minusta sekä haluaa viettää aikaa kanssani.” Nainen 34 v

”Toisen huomioiminen, molemminpuolinen arvostus” Nainen 61 v

Älykkyys, sivistyneisyys tai tiedonjano mainittiin sellaisenaan tai niihin viitattiin 17 vastauksessa. Vastauksissa käytettiin edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi ilmaisuja ”fiksu”, ”järkevyys”, ”uteliaisuus elämään” sekä ”kiinnostunut monista asioista”. Lisäksi 18 vastauksessa korostettiin avoimuuden tärkeyttä, mihin viitattiin myös ilmaisuilla ”avomielisyys”, ”ennakkoluulottomuus” tai ”avarakatseisuus”.

Kuusi vastaajaa toi esiin, että heille kumppanissa on tärkeää turvallisuus, kunnollisuus tai sopuisuus, joihin viitattiin esimerkiksi näillä tavoilla:

”Ei ole ajautunut velka-, rikollis- tai huumeongelmiin.” Mies 32 v

”No se luonne saisi olla sellainen ettei haastaisi riitaa koko ajan” Mies 46 v

20 vastaajalle tärkeä piirre mahdollisessa kumppanissa on sosiaaliset taidot. Tulevalta kumppanilta odotetaan kykyä keskustella ja kommunikoida. Jotkut toivoivat myös sosiaalisuutta, kykyä kuunnella tai valmiutta avoimeen keskusteluun. Lisäksi 20 vastauksessa painotettiin tunnetaitojen tärkeyttä, mihin viitattiin erityisesti empaattisuutena, tunneälykkyytenä tai ymmärtäväisyytenä.

Aineisto sisälsi myös 32 muunlaista luonnekuvausta, jotka mainittiin yhdestä kolmeen kertaan. Tällaisia olivat esimerkiksi joustavuus, siisteys, rentous, rauhallisuus, tasapainoisuus, rohkeus, tavoitteellisuus, positiivinen elämänasenne, kärsivällisyys ja aitous olla oma itsensä.

Keskinäinen samankaltaisuus

Vastauksissa esitettiin myös toiveita tai kriteerejä arvojen, asenteiden ja ajatusmaailmojen yhteneväisyydestä. 39 vastaajaa kokee tärkeäksi, että mahdollisella kumppanilla olisi yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Näihin lukeutuvat mm. harrastukset, musiikkimaku ja suhtautuminen eläimiin. Muutamat vastaajat erittelivät toiveitaan tarkemmin:

”Arvoihin liittyen myös toiminta — toimiminen samankaltaisten asioitten eteen (sosiaalisen- tai muun auttamis- sekä yhteiskunnallisen vaikuttamistyön/aktivismin pitäminen tärkeänä” Mies 20 v

”Se, että on eläinrakas/pitää varsinkin koirista. On ulkoilmaihminen, viihtyy luonnossa/retkeilemässä yms” Nainen 28 v

”luonnonläheisyys, pitää mökkeilystä, ei matkustele paljon” Nainen 70 v

”Pitää olla rock-henkinen, haluan, että pidämme enimmäkseen samantyylisestä musiikista.” Nainen 67 v

Myös erilaisilla ideologisilla ja poliittisilla tekijöillä voi olla merkitystä kumppaninvalinnassa (Furnham & Cuppello, 2024). Avoimissa vastauksissa viisi vastaajaa toi esiin, että heille poliittinen tai aatteellinen yhteensopivuus on tärkeää kumppaninvalinnassa. Esimerkiksi se voi olla tärkeää, että mahdollinen kumppani kannattaa samaa poliittista puoluetta kuin itse, tai että hän ei kannata tiettyjä puolueita. Samoin feministinen ideologia jakaa mielipiteitä, sillä yksi naisvastaaja toivoi kumppaniltaan feministisyyttä, kun taas erään miesvastaajan kriteerinä oli, ettei kumppani saa olla feministi. Vaikka vain harva toi esiin poliittisen tai aatteellisen yhteensopivuuden, tämän voidaan katsoa sisältyvän arvoihin, joita erityisesti naiset ja myös suurin osa miehistä pitää hyvin tai melko tärkeänä ihannekumppanissa.

Yhtenäinen maailmankatsomus tai uskonnollisuus kumppanin kanssa mainittiin neljässä vastauksessa. Kumppanilta esimerkiksi toivottiin avoimuutta hengellisyyttä kohtaan tai ”toisen hyväksyvää uskonnollista/henkistä arvomaailmaa”. Lisäksi 11 vastauksessa kuvailtiin henkisen yhteensopivuuden ja samankaltaisuuden merkitystä. Tähän kategoriaan on sisällytetty esimerkiksi ilmaisut ”kokonaisvaltainen yhteensopivuus (’kemiat’)”, ”sama aaltopituus”, ”samanhenkisyys”, ”samankaltainen temperamentti” sekä ”yhteisymmärrys kumppanin kanssa asioista”.

Hyvinvointi ja sen vaaliminen

Melko monessa vastauksessa kuvailtiin terveyteen, hyvinvointiin ja elämäntapoihin liittyviä tekijöitä, jotka koetaan tärkeäksi mahdollisessa kumppanissa. 21 vastauksessa korostettiin liikunnallisuutta ja itsestä huolehtimista mm. seuraavilla ilmaisuilla: ”liikunnallinen elämäntapa”,  ”urheilullisuus”, ”huolenpito itsestään”, ”terveelliset elämäntavat” tai ”kiinnostus omaan hyvinvointiin”. Lisäksi 23 vastauksessa painotettiin terveydentilaan tai päihteidenkäyttöön suhtautumiseen viittaavia seikkoja. Nämä vastaajat toivovat tulevalta kumppanilta esimerkiksi henkistä tasapainoa, savuttomuutta, päihteettömyyttä, vähäistä alkoholinkäyttöä tai sitä, ettei hänellä ole riippuvuuksia tai mielenterveysongelmia.

”itsestä huolehtiminen (liikunta ja terveellinen perusruoka)” Nainen 20 v

”Pitää hyvää huolta kunnostaan ja terveydestään.” Nainen 65 v

”Terveelliset elämäntavat, ei ollenkaan koskaan tupakoi, eikä juo alkoholia tai käytä päihteitä ja syö terveellisesti.” Mies 29 v

”Ei liian päihde/mielenterveysongelmainen, kohtuullisen kunniallinen menneisyys, lapsettomuus ja ”kokeellisten rokotteiden” jättämättä ottaminen. Ja näihinhän se viimeistään aina kaatuu…” Mies 36 v

Vakaus ja elämäntilanteiden risteäminen

Vastauksissa oli myös havaittavissa erilaisia elämäntilanteeseen liittyviä tekijöitä. Viisi vastaajaa mainitsi, että heille kumppanin ikä on tärkeä asia. Ainoastaan yksi tarkensi, että hän toivoo kumppaninsa olevan ”samassa kohdassa elämisen kaarta”, kun taas muut eivät tarkentaneet, toivovatko he samanikäistä, nuorempaa tai vanhempaa kumppania itselleen. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että miehet suosivat pääsääntöisesti itseään nuorempia kumppaneita ja naiset itseään muutaman vuoden vanhempia kumppaneita (esim. Kostic & Scofield, 2022; Walter ym., 2020). Lisäksi miehet näyttävät valitsevan itseensä verrattuna sitä nuorempia kumppaneita, mitä vanhempia he itse ovat. Toisaalta kumppaneiden väliset ikäerot kaventuvat tasa-arvoisissa yhteiskunnissa. (Walter ym., 2020.) Tämä näkyy myös perhebarometriaineistossa, jossa heterosuhteissa olevat miehet ovat keskimäärin kaksi vuotta kumppaniaan vanhempia (Sorsa ym., 2024).

Kymmenessä vastauksessa tulevalta kumppanilta toivottiin itsenäisyyttä, joka ilmenee esimerkiksi elämänhallinnan taitoina sekä kykynä huolehtia itsestään ja tulla toimeen omillaan. Erään vastaajan mukaan kumppani ei myöskään saisi olla liian takertuva. Kolmessa vastauksessa kumppanilta toivottiin myös itsetuntemusta tai sitä, että hän on ”elämää nähnyt”.

”Kumppanin on tunnettava itsensä ja osattava olla myös itsekseen sekä annettava minulle riittävästi tilaa. On hyvä, jos hänellä on intohimoa johonkin asiaa, oli se sitten mitä tahansa.” Nainen 55 v

13 vastauksessa tuotiin esiin myös muita elämäntilanteeseen tai elämäntapaan liittyviä tekijöitä. Toisilla ne olivat laajemmin ilmaistuja, kuten ”elämäntilanne”, ”elämänrytmi” tai ”elämäntapa”, ja toisilla varsin spesifejä, kuten ajokortin omistaminen, vegaanius, asuminen lähialueella tai se, että kumppanilla on eri kansallisuus kuin vastaajalla.

Yhdessä kohti tulevaisuutta

Muutamat vastaajat kokivat tärkeänä, että omat ja tulevan kumppanin tulevaisuuden suunnitelmat ovat linjassa keskenään. Kuusi vastaajaa toivoi mahdolliselta kumppanilta sitoutumista suhteeseen. Tämänkaltaisissa vastauksissa peräänkuulutettiin mm. sitoutumishalua, samanlaisia tavoitteita suhteelle sekä halua olla ja kasvaa yhdessä.

Yhdeksässä vastauksessa puolestaan painotettiin sen tärkeyttä, että tulevalla kumppanilla olisi samankaltaiset toiveet ja tavoitteet suhteelle ja tulevaisuudelle. Lisäksi seitsemän vastaajaa toi esiin, että yhteneväiset näkemykset perheestä ja lapsista ovat heille tärkeitä. Siinä missä osa toivoi tulevalta kumppanilta lapsettomuutta tai halua olla hankkimatta lapsia, toisille oli tärkeää, että tuleva kumppani toivoo perheellistymistä tai hyväksyy nykyiset lapset.

Samankaltaiset seksuaaliset halut ja ulkoisten piirteiden miellyttävyys

Kahdeksan vastaajaa mainitsi, että heille kumppaninvalinnassa seksuaalinen yhteensopivuus on olennaista. Tämä koski sekä seksuaalisen halukkuuden että seksuaalisten mieltymysten samankaltaisuutta. Vastauksissa toivottiin esimerkiksi intohimoa, voimakasta libidoa, fetissiystävällisyyttä tai kokeilunhalua.

14 vastaajaa, joista suurin osa oli miehiä, oli myös halunnut tarkentaa, millaiset ulkoiset ominaisuudet ovat heille tärkeitä kumppanin miellyttäväksi koetussa ulkonäössä. Kriteerejä esitettiin erityisesti kehonkokoon ja ruumiinrakenteeseen sekä eri kehonosiin liittyen:

”ei ylipainoinen” Mies 79 v

”Pituus” Nainen 57 v

”Hyvät tissit ja ehkä hyvä perse.” Mies 25 v

”Tummat hiukset ja kivat silmät.” Nainen 67 v

Lopuksi

Tutkimusten mukaan ihmiset toivovat kulttuurista riippumatta romanttisia kumppaneita, jotka ovat älykkäitä, terveitä, ystävällisiä, fyysisesti viehättäviä ja varakkaita (Buss ym., 2019). Kyseiset ominaisuudet toistuivat myös perhebarometrikyselyn avoimissa vastauksissa, ja näistä erityisesti ystävällisyys on arvostettu piirre ihannekumppanissa. Samoin luotettavuus ja huumorintaju saivat runsaasti mainintoja.

Vastausten perusteella erityisesti naiset pitävät tulevassa kumppanissa tärkeänä luonnetta ja arvoja, mikä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa: naiset laittavat potentiaalisten kumppaneiden arvioinnissa enemmän painoarvoa mm. älykkyydelle, tunnollisuudelle, ystävällisyydelle ja emotionaaliselle tasapainoisuudelle, kun taas miehet pitävät naisia tärkeämpänä kumppanin fyysistä viehättävyyttä ja seksikkyyttä. Kaiken kaikkiaan miehet vaikuttavat arvostavan kumppaninvalinnassa erityisesti hedelmällisyyteen liittyviä tekijöitä ja naiset materiaalista tukea ja resursseja. (Furnham & Cuppello, 2024; Kostic & Scofield, 2022; Walter ym., 2020.) Perhebarometriaineistossa kiinnostavaa kuitenkin on, että alle kuusikymppiset naiset painottavat kumppanin miellyttävää ulkonäköä samoissa määrin kuin miehet, kun taas kuusi- ja seitsemänkymppisille naisille asia on vähemmän tärkeä.

On kuitenkin hyvä huomioida, että mahdollisessa kumppanissa tärkeänä pidetyt ominaisuudet ovat eri asia kuin se, millaisten kumppaneiden kanssa päädytään olemaan yhdessä. Ihannekumppanin ominaisuudet eivät myöskään kerro, minkä verran niillä on vaikutusta uuden suhteen muodostamisessa. (Campbell & Stanton 2014.) Esimerkiksi Sparksin ja kumppaneiden (2020) tutkimuksen mukaan yleisesti myönteisinä pidetyt ominaisuudet ja piirteet ihmisissä ennustavat vahvemmin romanttisen kiinnostuksen syntymistä kuin yksilöiden ihannekumppania koskevat preferenssit. Voidaankin kysyä, missä määrin kumppanin tärkeäksi koetuista ominaisuuksista ollaan valmiita joustamaan?

Lisätiedot

Tiia Sorsa, tutkija
tiia.sorsa@vaestoliitto.fi

Lähteet

Buss, D. M., Asao, K., Sorokowska, A., Sorokowski, P., Aavik, T., Akello, G., Alhabahba, M. M., Alm, C., Amjad, N., Duyar, D. A., Ayebare, R., Batres, C., Bendixen, M., Bensafia, A., Bizumic, B., Boussena, M., Butovskaya, M., Can, S., Carrier, A., … Zupančič, M. (2019). Contrasting Computational Models of Mate Preference Integration Across 45 Countries. Scientific Reports, 9(1), 16885-13.
https://doi.org/10.1038/s41598-019-52748-8

Campbell, L. & Stanton, S. C. E. (2014) The Predictive Validity of Ideal Partner Preferences in Relationship Formation: What We Know, What We Don’t Know, and Why It Matters. Social and Personality Psychology Compass, 8(9), 485-494. https://doi.org/10.1111/spc3.12126

Furnham, A. & Cuppello, S. (2024) Sex, personality, and mate preferences. Evolutionary Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1037/ebs0000362

Kostic, B. & Scofield, J. E. (2022) Sex and Sexual Orientation Differences in Sexuality and Mate Choice Criteria. Archives of Sexual Behavior, 51(6), 2855-2865. https://doi.org/10.1007/s10508-021-02280-6

Sorsa, T., Kuokkanen, S., Lehtonen, N. & Berg, V. (2024) Tahdotko? Suomalaisten parisuhteet, sinkkuus ja seksielämä. Perhebarometri 2024. Väestöntutkimuslaitos. Katsauksia E59/2024. Helsinki: Väestöliitto.

Sparks, J., Daly, C., Wilkey, B. M., Molden, D. C., Finkel, E. J. & Eastwick, P. W. (2020) Negligible evidence that people desire partners who uniquely fit their ideals. Journal of Experimental Social Psychology, 90. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2020.103968

Walter, K. V., Conroy-Beam, D., Buss, D. M., Sorokowska, A., Sorokowski, P., Aavik, T., Akello, G., Alhabahba, M. M., Alm, C., Amjad, N., Anjum, A., Atama, C. S., Atamtürk Duyar, D., Ayebare, R., Batres, C., Bendixen, M., Bensafia, A., Bizumic, B., Boussena, M., … Zat’ková, M. (2020) Sex Differences in Mate Preferences Across 45 Countries: A Large-Scale Replication. Psychological Science, 31(4), 408-423. https://doi.org/10.1177/0956797620904154

Viittaaminen

Kuokkanen, S. & Sorsa, T. (2024). Sinkut kertovat: nämä ominaisuudet ovat tärkeitä tulevassa kumppanissa. Tietovuoto-artikkeli 3/2025. Helsinki: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos. Saatavilla: [Viitattu: https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/sinkut-kertovat-osa-2-nama-ominaisuudet-ovat-tarkeita-tulevassa-kumppanissa/##.##.20##].


Tutkimus on osa Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa (NetResilience) -hanketta, jossa ovat mukana Väestöliiton lisäksi Turun yliopisto, Helsingin yliopisto sekä Aalto yliopisto. Tutkimus on saanut rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

NetResilience-logo