Sinkut kertovat, osa 1: Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä tulevassa kumppanissa
Tietynlainen luonne, omien mieltymysten mukainen ulkonäkö, yhtenäinen arvomaailma vai jotain muuta? Pyysimme vuoden 2024 perhebarometrikyselyssä ilman parisuhdetta eläviä suomalaisia kertomaan, millaisia asioita he pitävät tärkeinä mahdollisessa kumppanissa ja millä puolestaan ei ole juurikaan merkitystä.
Selvitimme ilman parisuhdetta elävien 18–79-vuotiaiden naisten ja miesten näkemyksiä mahdollisen kumppanin toivotuista ominaisuuksista kahden kysymyksen avulla. Ensinnäkin kysyimme, ”Kuinka tärkeänä pidät seuraavia ominaisuuksia mahdollisessa kumppanissa?” ja listasimme seitsemän ominaisuutta, joiden tärkeyttä pystyi arvioimaan seuraavalla asteikolla: hyvin tärkeä, melko tärkeä, siltä väliltä, ei juurikaan tärkeä tai ei lainkaan tärkeä (sekä en halua sanoa, jotka jätettiin analysoimatta). Näitä vastauksia analysoimme tässä Tietovuoto-artikkelissa. Toisessa kysymyksessä vastaajat pystyivät vielä omin sanoin kertomaan muista heille tärkeistä ominaisuuksista. Avoimiin vastauskenttiin annettuihin vastauksiin perehdymme Sinkut kertovat -sarjan toisessa osassa, joka julkaistaan ensi viikolla.
Luonne, arvot ja toimeentulo ovat tärkeämpiä naisille kuin miehille
Sekä naisten että miesten mielestä kaikkein tärkeimmät ominaisuudet mahdollisessa kumppanissa ovat luonne, persoonallisuus sekä arvot. Kyseisten ominaisuuksien tärkeys korostuu erityisesti naisilla, joista valtaosa, yli 80 prosenttia, pitää luonnetta tai persoonallisuutta hyvin tärkeänä – ja lähes kaikki loput melko tärkeänä. Miehistä selvästi harvempi pitää edellä mainittuja ominaisuuksia hyvin tärkeinä, mikä näkyy erityisesti arvoissa: kun naisista 60 prosenttia pitää mahdollisen kumppanin arvomaailmaa hyvin tärkeänä, miehillä tämä osuus on 28 prosenttia. (Kuvio 1.)
Toisaalta naiset näyttävät ylipäätään kokevan miehiä enemmän kyselyssä listatut ominaisuudet hyvin tärkeinä; ainoastaan miellyttävän ulkonäön ja etnisen taustan osalta miehistä suurempi osa kuin naisista kokee kyseiset ominaisuudet hyvin tärkeinä. Lisäksi naisiin verrattuna miehille on tyypillisempää ilmoittaa, etteivät kyselyssä listatut ominaisuudet ole heille lainkaan tai juurikaan tärkeitä kumppaninvalinnassa. Naisilla näyttäisikin olevan keskimäärin miehiä enemmän tärkeänä pidettyjä ominaisuuksia tai toiveita mahdollista kumppania kohtaan.
Vastausten perusteella niin sanotuilla pinnallisilla tai statukseen liittyvillä ominaisuuksilla ei ole kumppaninvalinnassa niin suurta tärkeysastetta kuin ihmisen sisimmällä. Toisaalta ulkoisellakin kuorella on merkitystä, sillä miellyttävän ulkonäön kokee hyvin tai melko tärkeäksi 77 prosenttia miehistä ja 64 prosenttia naisista. Naisista puolestaan selvästi yli puolet pitää tulevan kumppanin toimeentuloa vähintään melko tärkeänä, kun miehistä näin ajattelee reilu kolmannes. Myös aiemmissa tutkimuksissa viehättävän ulkonäön on havaittu olevan miehille keskimäärin tärkeämpää kuin naisille, kun taas naiset arvostavat miehiä enemmän taloudellista pärjäämistä (Furnham & Cuppello, 2024; Kostic & Scofield, 2022; Walter ym., 2020). Sen sijaan vastaajissa on pienempi osuus etnistä taustaa sekä uskontoa tai uskonnollisuutta tärkeänä pitäviä kuin niitä, joille näillä ominaisuuksilla ei juurikaan ole merkitystä tulevassa kumppanissa.
Ikäryhmäkohtaisesti tarkasteltuna tiettyjen ominaisuuksien priorisoinnissa on nähtävissä eroja ikäryhmien välillä, erityisesti naisilla. Miehissä selkein ero näkyy siinä, että miellyttävää ulkonäköä hyvin tärkeänä pitävien osuudet laskevat sen mukaan, mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse: 18–39-vuotiaista miehistä joka kolmas pitää ulkonäköä hyvin tärkeänä, kun 60–79-vuotiaista näin ajattelee vain viisi prosenttia. Toisaalta miehillä ikäryhmien väliset erot tasoittuvat, kun mukaan lasketaan myös ne, jotka pitävät ulkonäköä melko tärkeänä. Naisissa puolestaan 60–79-vuotiaat eroavat tätä nuoremmista naisista, sillä heistä alle puolet pitää tulevan kumppanin ulkonäköä tärkeänä, kun taas 18–59-vuotiaista naisista näin ajattelee seitsemän kymmenestä. Toisin sanoen alle kuusikymppisille naisille kumppanin miellyttävä ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin kaikenikäisille miehille.
Mielenkiintoista on sekin, että 60–79-vuotiaille miehille tulevan kumppanin toimeentulolla on enemmän merkitystä kuin tätä nuoremmille miehille. Naisilla esiintyy samaa trendiä, sillä mahdollisen kumppanin toimeentulon tärkeänä pitäminen kasvaa nuorimmasta vanhimpaan ikäryhmään: 18–39-vuotiaista toimeentuloa pitää hyvin tai melko tärkeänä vajaa puolet, kun 60–79-vuotiaissa osuus on jo 64 prosenttia. Kuusi- ja seitsemänkymppiset naiset eroavat nuoremmista ikäryhmistä myös siten, että heistä pienempi osa pitää mahdollisen kumppanin luonnetta, persoonallisuutta tai arvoja hyvin tärkeinä. 18–39-vuotiaat naiset puolestaan ovat ryhmä, jossa lähes kaksi kolmesta ei pidä mahdollisen kumppanin etnistä taustaa lainkaan tai juurikaan tärkeänä, kun vanhemmista naisista näin ajattelee huomattavasti harvempi. Miehillä vastaavaa eroa ei ole ikäryhmien välillä.
Lisätiedot
Tiia Sorsa, tutkija
tiia.sorsa@vaestoliitto.fi
Lähteet
Furnham, A., & Cuppello, S. (2024). Sex, personality, and mate preferences. Evolutionary Behavioral Sciences. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/ebs0000362
Kostic, B. & Scofield, J. E. (2022) Sex and Sexual Orientation Differences in Sexuality and Mate Choice Criteria. Archives of Sexual Behavior, 51(6), 2855-2865. https://doi.org/10.1007/s10508-021-02280-6
Sorsa, T., Kuokkanen, S., Lehtonen, N. & Berg, V. (2024) Tahdotko? Suomalaisten parisuhteet, sinkkuus ja seksielämä. Perhebarometri 2024. Väestöntutkimuslaitos. Katsauksia E59/2024. Helsinki: Väestöliitto.
Walter, K. V., Conroy-Beam, D., Buss, D. M., Sorokowska, A., Sorokowski, P., Aavik, T., Akello, G., Alhabahba, M. M., Alm, C., Amjad, N., Anjum, A., Atama, C. S., Atamtürk Duyar, D., Ayebare, R., Batres, C., Bendixen, M., Bensafia, A., Bizumic, B., Boussena, M., … Zat’ková, M. (2020) Sex Differences in Mate Preferences Across 45 Countries: A Large-Scale Replication. Psychological Science, 31(4), 408-423. https://doi.org/10.1177/0956797620904154
Viittaaminen
Kuokkanen, S. & Sorsa, T. (2024). Sinkut kertovat, osa 2: nämä ominaisuudet ovat tärkeitä tulevassa kumppanissa. Tietovuoto-artikkeli 2/2025. Helsinki: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos. Saatavilla: https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/sinkut-kertovat-osa-1-nama-ominaisuudet-ovat-tarkeita-tulevassa-kumppanissa/ [Viitattu: ##.##.20##].
Tutkimus on osa Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa (NetResilience) -hanketta, jossa ovat mukana Väestöliiton lisäksi Turun yliopisto, Helsingin yliopisto sekä Aalto yliopisto. Tutkimus on saanut rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.