Kohtaamisia: Minja Lappalainen

Minja Lappalaisen kuva kurkistaa Väestöliiton vihreiden tunnuspallojen keskeltä.
Mitä työtä teet Väestöliitossa?

Toimin asiantuntijana Et ole yksin -palvelussa, jossa edistämme jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Tarjoamme tukea henkilöille, jotka ovat kokeneet epäasiallista kohtelua, häirintää tai väkivaltaa urheilussa ja autamme myös heidän läheisiään. Koulutamme urheilutoimijoita ja tuotamme materiaaleja harrastajille, vanhemmille ja seuratoimijoille.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työskentelen pääosin etänä. Aamulla nappaan lämpimän teepannun työhuoneeseeni ja aloittelen päiväni tarkistamalla viestit ja yhteydenotot. Päivät ovat vaihtelevia, niihin voi sisältyä asiakastyötä, päivystystä chat- tai puhelinpalvelussamme, materiaalien tuottamista, verkostotapaamisia, kokouksia, kouluttamista, suunnittelu- ja vaikuttamistyötä. Toisinaan suuntaan jonkin urheilutoimijan tapahtumaan.

Minkälaisia kohtaamisia sinulla yleensä on työkavereiden kanssa?

Jo työhaastattelussa pääsin keskustelemaan tiimiläisten kanssa, ja minut kohdattiin kiinnostuneesti ja lämpimästi. Minulle tuli kuva, että Väestöliitossa arvostetaan työntekijöiden ajatuksia ja nähdään yhdessä tekemisen voima. Tämä kuva on vahvistunut. Monialajärjestöstä löytyy monipuolista osaamista, näkemystä ja kokemusta. Yhteen hiileen puhaltamalla kehitetään toimintaa ja tuetaan ja autetaan toisiamme.  Etätyössäkään minulle ei ole tullut tunnetta, että jäisin etäälle. Aina on löytynyt joku, jonka kanssa pallotella ajatuksia, kysyä apuja ja rikastuttaa omaa ajattelua.

Entä asiakkaiden kanssa?

Kohtaamiset asiakkaiden kanssa tuntuvat merkityksellisiltä. Olen joka kerta kiitollinen siitä, kun joku rohkenee hakea tukea ja luottaa tilanteessaan toisen ihmisen tarjoamaan apuun. Ajattelen auttamistyötä yhdenlaisena etuoikeutena. Vaikka käsiteltävät asiat voivat olla raskaitakin, hyvän tekeminen ja inhimilliset, läsnäolevat kohtaamiset myös lisäävät onnellisuuttani. Et ole yksin -palvelussa teemme tiivistä yhteistyötä urheilutoimijoiden kanssa. Tämän koen suurena rikkautena ja näkökulmia avartavana.

Minkälainen työpaikka Väestöliitto mielestäsi on?

Monipuolinen, hengeltään kehittävä, ihmisläheinen ja perhemyönteinen. Täällä on tilaa työntekijöiden erilaisten vahvuuksien hyödyntämiselle. Työyhteisöni ovat olleet lämminhenkisiä ja apua uskaltaa kyllä kysyä, kun sille on tarve. Minulle on tärkeää, että työpaikka vastaa omia arvojani. Väestöliiton arvot luotettavuus, ihmisläheisyys, oikeudenmukaisuus ja rohkeus kohtaavat omieni kanssa.

Miten Väestöliiton tunnuslause ”Koska tarvitsemme toisiamme” näyttäytyy työssäsi?

Ajattelen, että jokainen meistä tarvitsee joskus tukea ja toista ihmistä. Yhteyttä itseemme ja toisiimme. Väestöliitossa näen tämän osana matalan kynnyksen saavutettavia palveluitamme ja materiaalejamme. Työyhteisössä ymmärretään, että tarvitsemme toisiamme, ja se on vahvuutta. Tämä on näkynyt esimerkiksi kollegoiden välisenä osaamisen jakamisena, kiinnostuksena, toistemme nostamisena ja välittämisenä. Yksinkertaisimmillaan se voi olla työkaverin tuotoksien kommentoinnille ajan ottamista. Myös itselleni tärkeän perheystävällisyyden nostaisin tähän.