Ilman parisuhdetta elävät naiset ovat tyytyväisempiä tilanteeseensa kuin miehet
Tietovuoto-artikkelissa tarkastellaan perhebarometriaineistojen perusteella ilman parisuhdetta elävien tyytyväisyyttä nykyiseen suhdetilanteeseensa ja millaista parisuhdetilannetta he pitävät itselleen ihanteellisimpana.
Vuoden 2024 perhebarometrikyselyn mukaan 18–79-vuotiaista suomalaisista noin kolme kymmenestä elää ilman parisuhdekumppania. Kutsumme näitä vastaajia tässä artikkelissa ”ilman parisuhdetta eläviksi” tai ”sinkuiksi”, jolla viitataan ainoastaan henkilöiden parisuhdetilanteeseen, ei elämäntyyliin.
Iän mukaan tarkasteltuna eniten ilman parisuhdetta eläviä on 18–29-vuotiaissa. Tämän ikäisistä naisista 37 prosenttia ja miehistä peräti 61 prosenttia ei ole parisuhteessa. Lisäksi erityisesti 60–79-vuotiaissa naisissa on keskimääräistä enemmän ilman parisuhdetta eläviä, kun taas vähiten heitä on kolme-, neli- ja viisikymppisissä vastaajissa. (Sorsa ym., 2024.)
Ollaanko ilman parisuhdetta elämiseen tyytyväisiä?
Ilman parisuhdetta elävissä on sekä sukupuolen että ikäryhmien välisiä eroja siinä, kuinka tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen ilman parisuhdetta ollaan. Yleiskuva on, että naiset ovat selvästi miehiä tyytyväisempiä, kun taas suurempi osuus miehistä on nykyiseen parisuhdetilanteeseensa hyvin tai melko tyytymättömiä. Kaikissa ikäryhmissä miehistä alle puolet on tyytyväisiä tilanteeseensa, kun taas naisista valtaosa on tyytyväisiä. (Kuvio 1.)
Kuvio 1: Tyytyväisyys omaan tilanteeseen ilman parisuhdetta, osuudet naisista ja miehistä ikäryhmittäin.
Mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse, sitä suuremmaksi tyytyväisten naisten osuus kasvaa, ja vastaavasti sitä harvempi ilmoittaa olevansa tyytymätön. Kun 18–39-vuotiaista naisista 57 prosenttia on hyvin tai melko tyytyväisiä parisuhdetilanteeseensa, 60–79-vuotiaista naisista tyytyväisiä on noin kolme neljästä. Nuorimmassa ikäryhmässä kuitenkin noin viidesosa naisista kertoo, etteivät he ole tyytyväisiä tilanteeseensa ilman parisuhdetta.
Miehillä ikäryhmien väliset erot ovat vähäisempiä: ainoastaan 60–79-vuotiaissa tyytymättömiä on jokseenkin vähemmän kuin tätä nuoremmissa miehissä, mutta tässäkään ikäryhmässä tilanteeseensa tyytyväisiä ei ole kuin noin puolet. Vanhimpaan ikäryhmään kuuluvista hieman vajaa viidesosa on hyvin tai melko tyytymättömiä tilanteeseensa ilman parisuhdetta, kun 18–59-vuotiaista miehistä kolme kymmenestä on tyytymättömiä.
Vuoden 2024 Perhebarometrissa havaittiin, että parisuhteessa olevat vastaajat kokevat olevansa elämäänsä keskimäärin tyytyväisempiä verrattuna ilman parisuhdetta eläviin vastaajiin. Yleinen elämäntyytyväisyys on matalinta ilman parisuhdetta elävillä miehillä. (Sorsa ym., 2024.) Yhtenä syynä tähän saattaa olla kumppanin puute, sillä tämän artikkelin tulosten perusteella miehet ovat naisia tyytymättömämpiä nykyiseen tilanteeseensa ilman parisuhdetta.
Kumppanilla vai ilman? Sinkkujen näkemyksiä ihanteellisesta parisuhdetilanteesta
Naisista siis suurempi osa on tyytyväisiä elämäänsä ilman kumppania kuin miehistä. Heijastuuko tämä siinä, minkälaisen parisuhdetilanteen vastaajat näkevät itselleen ihanteellisena pitkällä aikavälillä? Kuviossa 2 havainnollistetaan, kuinka ilman parisuhdetta elävien naisten ja miesten näkemykset itselle ihanteellisesta suhdetilanteesta eroavat toisistaan ikäryhmittäin.
Kuvio 2: Ilman parisuhdetta elävien mielestä itselle ihanteellinen parisuhdetilanne pitkällä aikavälillä iän ja sukupuolen mukaan.
Suhdemuotojen suosiossa on sekä iän että sukupuolen mukaisia eroja. 18–39-vuotiaista, tällä hetkellä ilman kumppania elävistä miehistä ja naisista, suurin osa pitää avioliittoa itselleen ihanteellisimpana parisuhdemuotona pitkällä aikavälillä. Toiseksi suosituin parisuhdemuoto on avoliitto. Tätä vanhemmissa ikäryhmissä avioliiton suosio kuitenkin romahtaa. Avioliiton sijaan 40–79-vuotiaiden naisten ja 60–79-vuotiaiden miesten keskuudessa on tyypillisintä toivoa parisuhdetta erillään asuen.
18–59-vuotiaat naiset toivovat jonkunlaista parisuhdetta useammin kuin miehet, kun taas yli 60-vuotiaissa tilanne on toisin päin. Kaiken ikäiset naiset toivovat selvästi miehiä enemmän suhteita, joissa asutaan erillään, kun taas miehet toivovat naisia useammin avioliittoja ja 40 ikävuodesta alkaen myös avoliittoja.
Iän myötä yhä suurempi osuus sinkuista pitää ilman parisuhdetta elämistä itselleen ihanteellisena tilanteena myös tulevaisuudessa. 18–29-vuotiaista näin kokee vähän useampi kuin joka kymmenes ja yli 60-vuotiaista jo noin neljännes. Naiset toivovat miehiä useammin tilannetta, jossa heillä ei ole myöskään seksikumppaneita, kun taas miehille tyypillisempää on toivoa sellaista elämää, jossa heillä kuitenkin olisi satunnaisia ja/tai vakituisia seksikumppaneita. Mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse, sitä suuremmaksi kasvaa niiden osuus sekä naisilla että miehillä, jotka eivät halua seksikumppaneita. Naisilla kyseinen osuus kuitenkin nousee selvästi jyrkemmin kuin miehillä.
Suurin osa ilman parisuhdetta elävistä siis toivoo itselleen parisuhdetta ainakin jossakin vaiheessa tulevaisuutta. Tästä huolimatta moni on nykyiseen elämäntilanteeseensa varsin tyytyväinen. Hyvää ja onnellista elämää voi elää samalla, kun toivoo elämäntilanteensa joskus ehkä myös muuttuvan.
Lisätiedot
Tiia Sorsa, tutkija
tiia.sorsa@vaestoliitto.fi
Lue lisää
Sorsa, T., Kuokkanen, S., Lehtonen, N. & Berg, V. (2024) Tahdotko? Suomalaisten parisuhteet, sinkkuus ja seksielämä. Perhebarometri 2024. Väestöntutkimuslaitos. Katsauksia E59/2024. Helsinki: Väestöliitto.
Viittaaminen
Kuokkanen, S. & Sorsa, T. (2024). Ilman parisuhdetta elävät naiset ovat tyytyväisempiä tilanteeseensa kuin miehet. Tietovuoto-artikkeli 9/2024. Helsinki: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos. Saatavilla: https://www.vaestoliitto.fi/artikkelit/ilman-parisuhdetta-elavat-naiset-ovat-tyytyvaisempia-tilanteeseensa-kuin-miehet/ [Viitattu: ##.##.20##].
Tutkimus on osa Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa (NetResilience) -hanketta, jossa ovat mukana Väestöliiton lisäksi Turun yliopisto, Helsingin yliopisto sekä Aalto yliopisto. Tutkimus on saanut rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.