Kehotunne ja kehoitsetunto
Kehoitsetunto on ihmisen kehonkuva, käsitys omasta kropasta. Miten hyvänä, sopivana, oikeanlaisena tai kelpaavana ihminen kokee oman kehonsa. Kehoitsetunto kehittyy hyväksi, kun lapsen kehoa kohdellaan hyvin ja siitä puhutaan arvostavasti. Läheisyys ja myönteinen koskettaminen tukevat kehoitsetuntoa. Silloin ihminen itsekin pitää kehostaan ja haluaa pitää siitä myös hyvää huolta. Lue lisää kosketuksen tärkeydestä tästä.
Lapsi ottaa haltuun oman kehonsa. Lapsen kehoa ei saa arvostella. Se on aina hyvä! Arvostelusta on vain haittaa. Esimerkiksi painoon liittyvät asiat ovat aikuisten vastuulla, sillä ne ovat hyvin monimutkaisia asioita. Lapset eivät voi huolehtia omasta painostaan. Lapsi ei voi muokata tai vaihtaa omaa kehoaan.
Puhu lapsen kehosta sekä omasta ja muiden ihmisten kehoista arvostaen. Ihmetelkää lasten kanssa mihin ihmeellisiin ja erilaisiin asioihin kehomme pystyvät! Ole mallina kehotyytyväisestä ihmisestä!
Kehotunnekasvatus tähtää myönteiseen kehoitsetuntoon, kehonkuvaan sekä hyvään tunteeseen omassa kehossa ja omaa kehoa kohtaan. Tarkoitus on vahvistaa minäkuvaa, tunteiden tunnistamista, myönteistä kokemusta ja arvostusta kehosta ja läheisyydestä, sekä myös toisten kehotunteen kunnioittamista. Myönteinen käsitys omasta kehosta edistää omaa halua suojata ja huolehtia kehostaan sekä vahvistaa itsetuntoa.
Miten puhua kehosta?
Anna sanoja ja malli puhua kehosta, sen kelpaavuudesta ja ”oikeanlaisesta” kehosta!
Erilaiset kehot ovat kaikki yhtä hyvät. Jos lapset alkavat luokitella ja kommentoida kehoja, käytä herkästi pisarapuuttumista.
Ulkonäkökeskeisyyttä ja -tietoisuutta voi yrittää vähentää. Se, mitä puhutaan ja miten, vaikuttaa paljon. Huomauttelu jää kirvelemään mieleen. Monenlainen voi olla upea, komea, ihana, kaunis.
Ole varovainen kauneus-sanan kanssa, paljonko käytät sitä. Esimerkiksi ”Näytät kauniilta!” lapsi huomioi milloin tämä sanotaan ja kenelle. Voisiko mieluummin puhua, mikä tekee ihmisestä ihanan, mistä hyvä ihminen koostuu, mikä tekee ihmisestä pidetyn? Ne kaikki tekevät ihmisestä mukavan, pidetyn ja kauniin.
– Ystävällisyys, ystävyyden pelisäännöt
– Hymy, hauskuus, iloisuus
– Siisteys, hyvät tavat, puhtaus
– Hyvä sydän, auttavaisuus, hyväntahtoisuus, lempeys,
– Tyytyväisyys, onnellisuutta saa ihmissuhteista, myötätunnosta, kiitollisuudesta, pienistä hetkistä nauttimisesta
– Innostuneisuus, oman kiinnostuksen kohteiden löytäminen
Ole mallina lapsille kehotyytyväisestä aikuisesta
– Tiedosta olevasi lapsille esikuva ja malli.
– Ethän kommentoi tai arvostele omaa tai toisen ihmisen kehoa. Lapsi eikä aikuinenkaan voi vaihtaa kehoaan.
– Miten voisimme säilyttää aikuiseksi asti sen ihanan leikillisyyden, terveen itseihailun sekä luonnollisuuden kehoa kohtaan, joka pienillä lapsilla on luonnostaan?
– Puhutaan lapsille yksilöllisistä, monenlaisista kehoista ja että ne ovat kaikki yhtä arvokkaita.
– Pidetään esillä ryhmä- tai luokkatiloissa kuvia erilaisista kehoista ja ihmisistä.
– Ollaan onnellisia siitä, mihin ihmeellisiin ja erilaisiin asioihin jokainen omanlainen keho pystyy! Välitetään tätä asennetta lapsille.
– Puhu lasten vanhempien kanssa lasten painosta. Puhukaa lasten kanssa asioista, jotka saavat kehon voimaan hyvin!
Voit käyttää apunasi kehoitsetunnon tukemiseen kehitettyjä harjoituksia lapsiryhmän kanssa. Tutustu niihin tästä.