Vuodesta 2019 alkaen C-hepatiittitiedon jakaminen nuorille ennaltaehkäisevästi on ollut osa Kumita-kampanjaa. Koska C-hepatiitin esiintyvyys on Suomessa suurinta 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä, voidaan päätellä, että tartunnat saadaan nuorena. Jos nuoret tietävät C-hepatiitista, osaavat he silloin myös suojautua siltä.
Mikä C-hepatiitti on?
C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Jos virus pääsee elimistöön, se alkaa pikkuhiljaa vahingoittaa maksan toimintaa ja voi aiheuttaa maksakirroosin tai maksasolusyövän.
Miten C-hepatiitti tarttuu ja miten siltä voi suojautua?
C-hepatiitti tarttuu ihmisestä toiseen veren välityksellä, mutta siltä on mahdollista suojautua. Käytännössä tavallisessa arkielämässä riski tartunnalle on olematon, sillä c-hepatiitti ei tartu esimerkiksi ihon läpi, pinnoilta, kätellessä, halatessa tai edes suudellessa. Henkilökohtaiset hygieniavälineet kuten hammasharja tai karvojen höyläysvälineet tulee kuitenkin pitää henkilökohtaisina tartuntariskin vuoksi.
Myös seuraavia ohjeita kannattaa noudattaa tartuntariskin minimoimiseksi:
• Ota lävistykset ja tatuoinnit vain ammattimaisessa studiossa, jossa käytetään steriloituja välineitä, uusia neuloja ja uutta mustetta. Myös akupunktiossa kannattaa käydä vain ammattimaisessa paikassa.
• Käytä aina kondomia ja vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta etenkin satunnaisten seksikumppaneiden kanssa. Suojaamattomana voit saada tartunnan nirhaumien tai haavojen kautta.
• Jos käytät päihteitä pistämällä, älä jaa käyttövälineitä muiden kanssa. Selvitä etukäteen, mistä löydät lähimmän neulanvaihtopisteen.
Miten C-hepatiitti todetaan ja hoidetaan?
C-hepatiitti on yleensä pitkään oireeton, joten se voidaan todeta vain testaamalla. Ilman testausta ja hoitoa maksatulehdus pääsee etenemään huomaamatta.
C-hepatiitti pystytään parantamaan lähes kaikilta hoitoon hakeutuneilta.
Lähde:
C-hepatiitti ja siltä suojautuminen (Päihdelinkki.fi)