Väestöliitto pahoittelee luovuttajatietojen hävittämistä 20 vuotta sitten

Viime aikoina julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua syntyvyydestä, hedelmöityshoidoista ja sukusolujen luovuttamisesta. Myös Väestöliitto on saanut yhteydenottoja näistä aiheista. Hedelmöityshoitolaki tuli voimaan vuonna 2007, ja ensi vuonna ensimmäiset lain voimassaoloaikana syntyneet lapset ovat täysi-ikäisiä. Mikäli he tietävät vanhempiensa käyttäneen hedelmöityksessä lahjasoluja, täysi-ikäiset lapset voivat selvittää oman biologisen alkuperänsä. Yhteystahona heidän osaltaan on Valvira.

Väestöliitto on ollut yksi hedelmöityshoitojen kehittämisen pioneeri Suomessa. Yli 11 000 lasta sai alkunsa Väestöliitossa tehdyistä hedelmöityshoidoista. Väestöliitto aloitti lapsettomuushoidot vuonna 1986.

Väestöliitto luopui lapsettomuusklinikka-toiminnasta vuonna 2017 ja myi tuolloin toimineet lapsettomuusklinikkansa kokonaisuudessaan Mehiläiselle, jolloin toiminta siirtyi osaksi Mehiläisen Felicitas-klinikoita.

Väestöliiton spermapankki perustettiin vuonna 1989 ja sen myötä suomalaisten miesten luovutetulla spermalla tehtyjen hoitojen määrä lisääntyi. Hedelmöityshoitoja koskevaa erillislakia ei ollut, vaan toimintaa ohjasi yleinen terveydenhuoltoa koskeva lainsäädäntö.

Väestöliiton klinikalla siittiöiden luovutus oli mahdollista joko nimettömänä tai siten, että luovuttaja antoi klinikalle ne tiedot itsestään, jotka halusi antaa. Samassa yhteydessä luovuttajille luvattiin, että he eivät voi joutua oikeudelliseen tai muuhun vastuuseen syntynyttä lasta kohtaan. Tietoja ei luovutettu syntyneen lapsen vanhemmille, vaan niitä säilytettiin Väestöliitossa.

Kun uuden isyyslain valmistelun yhteydessä 1990-luvun loppupuolella alkoi näyttää mahdolliselta, että lakiin tulee siirtymäsäännös, jonka mukaan myös sitä ennen syntyneet lapset voisivat vahvistuttaa isyyden, päätettiin kaikki Väestöliitossa olleet siittiöiden luovuttajien tiedot hävittää.

Väestöliitto kertoi tietojen hävittämisestä julkisuuteen Väestöliiton silloisen toimitusjohtajan antamassa lehtihaastattelussa vuonna 2002. Väestöliitosta tehtiin hallintokantelu, ja Etelä-Suomen lääninhallitus antoi vuonna 2004 Väestöliitolle huomautuksen virheellisestä menettelystä potilasasiakirjojen käsittelyssä.

Vuonna 2007 säädetyssä hedelmöityshoitolaissa säädetään sukusolujen ja alkioiden luovuttamisesta ja luovutetusta sukusolusta tai alkiosta syntyneen henkilön tiedonsaantioikeudesta.

Väestöliitto ry pyytää tietojen hävittämistä noin 20 vuotta sitten anteeksi kaikilta, joita asia koskee. Väestöliiton lapsettomuusklinikoilla toteutettuihin hoitoihin liittyviä omia potilastietoja voi tiedustella Mehiläisen Felicitas-klinikoilta.