Väestöliitolle myönnetty Vammaiskumppanuuden Vammaiset ja kehitys -palkinto
Väestöliitolle on myönnetty Vammaiskumppanuuden Vammaiset ja kehitys -palkinto tunnustuksena vammaisten oikeuksien edistämisestä kehitysyhteistyössä. Palkintoa on myönnetty jo vuodesta 2014 asti ja Väestöliitto on kuudes palkinnon saaja. Palkinto myönnettiin 12. joulukuuta Vammaiskumppanuuden valtavirtaistamistyön seminaarissa, jossa palkinnon vastaanottivat kehityspolitiikan asiantuntija Kamomilla Ilmonen ja kehitysyhteistyön asiantuntija Laura Lipsanen.
”Palkinto tuli positiivisena yllätyksenä ja olemme ylpeitä ja kiitollisia, että työmme on huomattu: olemme Väestöliitossa työskennelleet vuosia vammaisten henkilöiden seksuaalioikeuksien edistämiseksi globaalisti yhdessä kansalaisjärjestökumppaniemme kanssa. Tällä hetkellä työskentelemme Afganistanissa, Nepalissa ja Tadzhikistanissa vammaisten henkilöiden seksuaalioikeuksien edistämiseksi”, sanoo Kamomilla Ilmonen.
Väestöliitto on saanut vuosien varrella arvokasta tukea ja oppeja Vammaiskumppanuudelta, joka on kahdeksan vammaisjärjestön muodostama vammaisalan kehitysyhteistyön koordinaatio-, yhteistyö- ja asiantuntijaelin kotimaassa ja kansainvälisillä foorumeilla. ”Kiitos siis Vammaiskumppanuudelle kaikesta tuesta ja yhteistyöstä vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseksi ja suuret kiitokset tunnustuksestanne työllemme. Palkinto on meille hyvin merkityksellinen”, sanoo Laura Lipsanen.
Väestöliiton työ vammaisten henkilöiden seksuaalioikeuksien edistämiseksi on ollut vaikuttavaa ja tuloksellista. Esimerkiksi vain vuoden 2023 aikana 14 176 vammaista henkilöä on saanut seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita. Lisäksi kumppanijärjestömme pitkän vaikuttamistyön ansiosta Nepalin terveysministeriö julkaisi vuonna 2022 ohjeistuksen vammaisystävällisistä äitiys- ja lisääntymisterveyspalveluista, joka mm. määrittää palveluiden saavutettavuudesta, maksuttomuudesta ja yksityisyydestä sekä velvoittaa, että myös paikallisesti tulee budjetoida näiden palveluiden edistämiseen varoja.
Kamomilla jatkaa: ”Otamme palkinnon ilolla ja nöyrinä vastaan tiedostaen, että työtä yhä riittää: Vammaisten henkilöiden seksuaalisuus on monessa yhteiskunnassa tabu. Edelleen saatetaan uskoa, etteivät vammaiset henkilöt tarvitse seksuaaliterveyspalveluita tai heillä ei ole oikeutta perustaa perhettä. Vammaisilla henkilöillä on myös suurempi todennäköisyys joutua seksuaaliväkivallan kohteeksi. Olemme jatkossakin sitoutuneet kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevien seksuaalioikeuksien edistämiseen. Jatkamme tämän tärkeän tunnustuksen myötä työtämme entistä luottavaisempina siitä, että työmme on vaikuttavaa ja merkityksellistä.”
Lue lisää työstämme vammaisten henkilöisen seksuaalioikeuksien edistämiseksi tästä linkistä.