Tuore raportti valottaa trendejä Euroopan maiden tuessa seksuaalioikeuksille 

Tracking What Counts

Tuore raportti Tracking What Counts analysoi 13 Euroopan maan sekä EU:n kehitysyhteistyörahoitusta vuodelta 2023 sekä vuoden 2024 poliittista tilannetta.  

Vuonna 2023 rahoitus seksuaali- ja lisääntymisterveydelle sekä perhesuunnittelulle pysyi aiemmalla tasolla, 1,661 miljardissa eurossa. Kun tähän lisätään vielä oikeuksia edistävä työ, kasvoi seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja oikeuksiin kohdennettu rahoitus 10 prosenttia ollen 3,205 miljardia euroa.  

Huolestuttaviakin trendejä havaittiin: useampi maa vähensi kuin lisäsi rahoitustaan, ja ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019 tuki YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPAlle väheni.  

Vuonna 2024 järjestettiin vaalit useissa keskeisissä eurooppalaisissa seksuaalioikeuksia tukevissa maissa, kuten Ranskassa, Iso-Britanniassa, Belgiassa ja Irlannissa. Lisäksi vaalit käytiin myös EU-tasolla ja tietysti loppuvuodesta Yhdysvalloista. Vuoden aikana nähtiin äärioikeiston nousua globaalisti ja vaalien tulokset tulevat muokkaamaan maiden prioriteetteja merkittävästi.  

Raportti tarkasteleekin myös seuraavien vuosien näkymiä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien rahoitukselle, eikä suunta näytä hyvältä. Useat Euroopan maat ovat päättäneet merkittävistä kehitysyhteistyöleikkauksista, ja tilannetta pahentaa entisestään Yhdysvaltojen vetäytyminen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisestä. Juuri nyt olisi aika ja tarve eurooppalaisille päättäjille nostaa kunnianhimon tasoa ja puolustaa rohkeasti jokaiselle kuuluvia ihmisoikeuksia.  

Suomen osalta selviää, että vuonna 2023 tuki seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille kasvoi. Suomi rahoitti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja perhesuunnittelua 54 miljoonalla eurolla, mikä kattaa 3,6 prosenttia koko Suomen kehitysyhteistyörahoituksesta. Laajemmin seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia rahoitettiin 70 miljoonalla eurolla eli 4,7 prosentilla kehitysyhteistyörahoituksesta.  

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien ollessa Suomen kehityspolitiikan painopisteenä on selvää, että rahoituksen osuus koko kehitysyhteistyörahoituksesta voisi olla merkittävästi suurempi. Jo tehtyjen ja tulevien kehitysyhteistyöleikkausten alla tuki seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille on turvattava.  

Lue koko raportti Tracking What Counts tai tutustu tietoihin verkossa.  

Olemme osa Countdown2030Europe -nimistä konsortiota, jossa on jäseninä 15 seksuaalioikeusjärjestöä 13 eri maasta. Countdown2030Europessa edistämme seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia erityisesti ehkäisyn saatavuutta kehittyvissä maissa. Verkosto vaikuttaa työllään sekä kansallisella että EU- ja YK-tasolla kehityspolitiikkaan ja -rahoitukseen, jotta tavoite toteutuisi.