Perhebarometri: Valtaosa suomalaisista tahtoo rakkaan
Väestöliiton tuore Perhebarometri Tahdotko? avaa näkymän suomalaisten parisuhteisiin, sinkkuuteen ja seksielämään vuonna 2024. Valtaosa suomalaisista elää parisuhteessa ja tahtoo elää sellaisessa. Toive parisuhteesta ei kuitenkaan aina toteudu, ja etenkin matalasti koulutetut elävät muita useammin ilman parisuhdetta. Seksuaalisen halun kokemisessa on eroja sukupuolen ja iän mukaan: miehet tuntevat seksuaalista halua naisia useammin, ja vanhemmissa ikäryhmissä halua koetaan nuorempia harvemmin. Silti valtaosa on seksuaalisen halukkuutensa tasoon tyytyväinen riippumatta siitä, kuinka usein halua tuntee.
Avioliitto on suomalaisten suosituin parisuhdemuoto, mutta myös avoliitot ovat tavallisia etenkin nuorten keskuudessa. Parisuhteita, joissa ei olla naimisissa eikä asuta yhdessä, on noin 10 prosentilla suomalaisista.
”Meitä kiinnosti myös, näkyvätkö epätyypillisemmät suhdemuodot ja avoimet suhteet aineistossamme. Niitä oli kuitenkin varsin vähän: esimerkiksi vain alle prosentti kertoi suhteista, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta”, Väestöliiton tutkija Tiia Sorsa kertoo.
Moni elää myös ilman parisuhdetta. Etenkin nuoret miehet ja iäkkäät naiset sekä pelkän perusasteen suorittaneet eivät tyypillisesti ole parisuhteessa.
”Yli 30-vuotiaista pelkän perusasteen suorittaneista lähes kaksi kolmesta elää ilman parisuhdetta, kun taas suunnilleen yhtä moni korkeimmin koulutetuista on avioliitossa”, kuvaa Sorsa.
Kuitenkin noin 80 prosenttia ilman parisuhdetta elävistä toivoisi pitkällä aikavälillä löytävänsä rinnalleen rakkaan. Matalasti koulutettujen näyttää olevan vaikeampi toteuttaa tätä toivetta.
Parisuhteissa elävät ovat pääosin tyytyväisiä parisuhteisiinsa ja kokevat arjen sujuvan hyvin. Lähes kaikki raportoivat kuitenkin riitelevänsä joskus, yleisimmin toimintatavoista, vuorovaikutuksesta ja kotitöistä. Kotityöt ja etenkin lastenhoito jakautuvatkin suuressa osassa parisuhteita yhä epätasa-arvoisesti. Naiset arvioivat tekevänsä lastenhoitoon ja kasvatukseen liittyvistä tehtävistä kaksi kolmasosaa ja miehet alle puolet. Naiset olivat sitä tyytymättömämpiä kotitöiden ja lastenhoidon jakautumiseen, mitä suuremman osan he arvioivat näistä töistä hoitavansa. Miehet olivat yhtä tyytyväisiä tai tyytymättömiä riippumatta omasta panoksestaan.
Valtaosa tyytyväisiä seksuaalisen halukkuutensa tasoon
Suhteista 95 prosenttia on naisen ja miehen välisiä. Seksuaalinen suuntautuminen on sen sijaan moninaisempaa, etenkin nuorissa ikäryhmissä. Nuorista naisista vain puolet on elämänsä aikana tuntenut vetoa pelkästään miehiin.
Seksuaalisen halun kokemisessa on suuria eroja sukupuolten välillä. Naisista 40 prosenttia kokee seksuaalista halua vähintään kerran viikossa, miehistä lähes kaksinkertainen osuus, 78 prosenttia. Vanhemmissa ikäryhmissä halua tunnetaan harvemmin kuin nuoremmissa. Suurin osa on kuitenkin tyytyväisiä seksuaalisen halunsa tasoon riippumatta siitä, kuinka usein halua kokee.
Parisuhteessa oleminen on yhteydessä hyvinvointiin
Vuoden 2024 Perhebarometrissa toistuu aiempien tutkimusten havainto siitä, että parisuhteessa olevat voivat keskimäärin paremmin ja ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin ne, jotka eivät ole suhteessa. Parisuhteen ja koetun hyvinvoinnin välinen yhteys on todennäköisesti kaksisuuntainen: hyvinvoivat ihmiset löytävät muita helpommin kumppanin, ja toisaalta parisuhde on suojaava tekijä elämän myrskyissä.
”Parisuhteiden tukeminen on tärkeää ihmisten itsensä kannalta. Merkitykselliset ja turvalliset ihmissuhteet tukevat hyvinvointia ja terveyttä ja näin vahvistavat laajemminkin lähiyhteisöjä ja yhteiskuntaa. Kun parisuhteissa voidaan hyvin, ihmisillä jää voimavaroja selviytyä arjen muista haasteista, tukea läheisiään ja kasvattaa lapsia. Järjestöt tuottavat matalan kynnyksen palveluita kaikenlaisille pareille, jotka kohtaavat haasteita suhteessaan tai arjessaan. Nämä palvelut on tärkeä turvata myös jatkossa ja vahvistaa yhteistyötä hyvinvointialueiden ja järjestöjen kesken. Hyvä elämä kuuluu kaikille, ja siksi parisuhdetyön rinnalla on tarjottava ihmissuhdetaitojen tueksi myös kaikille avointa tietoa, neuvontaa ja tukea”, Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta toteaa.
Maaliskuussa 2024 toteutettuun perhebarometrikyselyyn vastasi lähes 5 300 suomalaista 18–79-vuotiasta naista, miestä ja muunsukupuolista. Tahdotko? on sarjassaan ensimmäinen parisuhteita, sinkkuutta ja seksuaalisuutta käsittelevä Perhebarometri, jonka kysymykset tullaan jatkossa toistamaan aina neljän vuoden välein. Perhebarometrien aineistonkeruuta on pitkäjänteisesti tukenut Alli Paasikiven Säätiö.
Tiia Sorsa, tutkija
tiia.sorsa@vaestoliitto.fi, +358 40 750 4249
Venla Berg, johtava tutkija
venla.berg@vaestoliitto.fi, +358 50 369 6429
Sorsa T., Kuokkanen S., Lehtonen N. & Berg V. (2024) Tahdotko? Suomalaisten parisuhteet, sinkkuus ja seksielämä. Perhebarometri 2024. Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos, Katsauksia E59/2024.