New Yorkissa neuvoteltiin huhtikuussa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä

Kuva on YK:n istuntosalista

Olimme mukana huhtikuun alussa järjestetyssä Väestö- ja kehityskomission (CPD) 58. istunnossa New Yorkissa. Hallitukset eri puolilta maailmaa kokoontuivat yhteen keskustelemaan naisten ja tyttöjen terveyteen ja hyvinvointiin maailmanlaajuisesti kohdistuviin jatkuviin uhkiin. Tämän vuoden CPD:ssä keskityttiin teemaan: ”Terveen elämän varmistaminen ja hyvinvoinnin edistäminen kaikille kaikenikäisille”.

Väestö- ja kehityskomissio seuraa Kairossa vuonna 1994 järjestetyn kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin (ICPD) toimintaohjelman toteutumista. Toimintaohjelmassa tunnustetaan se, että naisten voimaantuminen, tasa-arvo sekä itsemääräämisoikeus ovat välttämättömiä sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kannalta. Nykyään nämä tavoitteet ovat kulmakiviä kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamiselle. Siinä tunnustetaan selkeästi seksuaali- ja lisääntymisterveyden sekä sukupuolten tasa-arvon roolit kestävän tulevaisuuden kannalta.

Tämän vuoden teema ja istunto oli tärkeä mahdollisuus arvioida ja varmistaa jokaisen oikeus terveyteen ja seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuus kaikille. Valitettavaa on se, että hallitukset eivät päässeet istunnossa yhteiseen tulokseen pienen konservatiivisten hallitusten vähemmistön vastustuksen takia. Istunto kuitenkin toi päättäjät, kansalaisyhteiskunnan ja YK-järjestöt yhteen keskustelemaan tärkeistä teemoista ja tuki tälle oli vahvaa.

Kehityspolitiikan asiantuntijamme Roosa Rantala haluaa nostaa myös esille kansainvälisten kokousten merkityksen päivittäisessä työssä: ”CPD58 on tärkeä kaikkien maailman ihmisten oikeuksien toteutumisen kannalta. Erityisen tärkeä foorumi se on niiden maiden ihmisille, joiden seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutumisen osalta on paljon tehtävää. CPD antaa kansainvälisen oikeudellisen viitekehyksen, johon nojata, kun oikeuksien toteutumista vaaditaan kansallisesti. Kuulin monia, usein hyvin koskettavia, tarinoita siitä, miten CPD:n päätöslauselmia oli hyödynnetty vaikuttamistyössä ja oikeudellisissa prosesseissa. Tämä keskustelu ja lopputulokset eivät jää YK-saliin, vaan ne tulevat hyvin konkreettisesti hyötykäyttöön ympäri maailman ihmisten vaatiessa seksuaalioikeuksien toteutumista”.

Istuntoviikolla olimme mukana myös järjestämässä sivutapahtumaa teemalla seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutuminen kaikille. Myös Suomi oli mukana yhtenä järjestäjämaana ja puhujana. Suomen edustajana oli Suomen pysyvän YK-edustuston Hannele Tikkanen. Hän korosti puheenvuorossaan jokaisen oikeutta päättää omasta kehostaan sekä sitä, miten seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutuminen on lähtökohta kestäville ja demokraattisille yhteiskunnille.

Vaikeista neuvotteluista ja yhteisen tuloksen puutteesta huolimatta oli selvää, että ylivoimainen enemmistö seisoo edelleen lujasti kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeuksien takana. Istuntoa seurannut asiantuntijamme Roosa kertoo, että suorastaan riehakkaat suosionosoitukset YK-salissa loppupuheenvuorojen aikaan kertoo tärkeän viestin: ihmisoikeuksilla on vankka ja laaja kannatus, muutamien valtioiden vastustuksesta huolimatta.

Lue myös Countdown2030 Europe -konsortion uutinen aiheesta tästä linkistä.